For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Få haven fuld af fugle denne vinter.

Få haven fuld af fugle denne vinter.

Når nætterne bliver længere og vejret bliver koldere, er det ikke kun os mennesker, der har brug for mere for at holde varmen. De fugle, der ofte besøger vores haver om sommeren, reduceres gradvist i antal gennem hele efteråret og vinteren. Og kun nogle få hårdføre fuglearter bliver hængende vinteren over, og prøver at overleve de hårde temperaturer, som vinteren kan medføre.

Ikke alle fugle klarer det igennem vinteren med livet i behold. Du kan derfor gøre dit til at forbedre fuglenes chancer for at overleve og samtidigt fylde din vinterhave med hyggeligt fugleliv.

Der bliver mindre fugle for hvert år.

En undersøgelse, der for nyligt blev foretaget sammen med 25 Europæiske organisationer for vilde dyr, har fundet ud af at antallet for 60% af fuglearterne i Danmark er faldet i de senere år. Dette kan linkes direkte sammen med af tab af levesteder.

Dette tab af levesteder har også betydet en reduceret bestanddel af fødekilder for fugle. Især vinteren er slem, hvor der er knapt så mange insekter.

Mange bække små.

Ved at vi hver især tilbyder en lille men regelmæssig madkilde til fuglene om vinteren, vil vi sammen kunne gøre en stor forskel for antallet af fugle i Danmark i fremtiden.

Uanset om du har en have, en terrasse eller kun en altan, er ethvert lille foderbræt en hjælp til den samlede fuglebestand.

Husk også at fuglene skal have adgang til vand om vinteren. Mange af de små fuglearter er ikke i stand til at flyve langt efter vand. Og er det en hård vinter, med masser af frost, er der ikke mange muligheder for en lille fugl for at få stillet tørsten.

Sørg derfor hver dag for frisk og optøet vand i dit fuglebad.

fuglebad

Der er mange måder at få flere fugle i haven på.

Træer og buske med bær

Træer og buske med bær er en nem måde tilbyde foder til fuglene om vinteren på. Plant en enkelt eller to buske eller træer med bær. Disse buske og træer vil på sigt blive en stor madkilde til dine fugle om vinteren og om sommeren.

Fuglene elsker træer og buske som: Hvidtjørn, Snebær, Bærmispel, hyben, Benved, Berberis, Cotoneaster, Havtorn, Kvæde, Vildrose, paradisæble, hassel, hyld. ildtorn, kristtorn, perikon og rønnebær.

Insektvenlige områder i haven.

Der er mangel på insekter om vinteren, så alt hvad du kan gøre for at få dem til at stikke hovedet frem, vil være en hjælp for fuglene.

Ud over at spise insekter selv, bruger mange fugle dem til at fodre deres unger. Og du kan fremtvinge flere insekter i haven ved, at lave områder med langt græs eller lave en brændestak i det ene hjørne i din have.

Redekasser og andre skjul til fugle

De fleste fugle flyver mod varmere himmelstrøg om vinteren, men dem der bliver tilbage, har brug for ly og læ for en kold vinter.

Størstedelen af de blivende fugle vil selv være i stand til at finde deres eget hjem i løbet af vinteren, men nogle få stykker vil helt sikkert værdsætte en tom reddekasse, eller anden form for for skjul, som læ i det kolde vintervejr.

redekasse til fugle

Foderhus med tag

Et foderhus er ikke kun en god fodringsplads til fuglene om vinteren. Med en god placering giver det dig også rig mulighed for at nyde synet af de mange sulte fugle.

Sørg for at placere foderhuset et åbent sted så fuglene kan holde øje med fjender. Hvis du placerer det for tæt på hegn eller buskads, giver du katten og andre rovdyr mulighed for at lave et overraskelsesangreb.

foderhus til fugle

Foderautomater til fugle

Der findes mange forskellige slags foderautomater til fugle på markedet. Så det første du skal beslutte er, hvilke slags fugle du ønsker at tiltrække. Vælg en der passer til de frø, nødder eller andet foder du ønsker at tilbyde.

Nogle foderautomater kan også købes med beskyttelsesgitter. Det holder de større fugle ude, men lader de små slippe igennem til føden. De fungerer samtidigt også som beskyttelse imod katte og andre rovdyr.

Du kan også vælge at sørge for samtlige fugle ved at købe flere forskellige slags foderautomater.

foderautomat til fugle

Frø og Nødder

Hele nødder eller blandinger med nødder og frø er velegnede til vinteren, da de giver en varig madkilde.

Sorte solsikkefrø har et højt olieindhold, mens jordnødder er en fantastisk fedtkilde.

Hvis du ikke ønsker ekstra rod i din have, er afskårne solsikkehoveder et godt valg. Dem kan du plante året før og nyde hele sommeren. Når efteråret så nærmer sig, skærer du hovederne af og gemmer dem til vinter.

Fedtkugler

Fedtkugler er det perfekte valg i vintermånederne, da de er en fantastisk kilde til mad af høj kvalitet.

Du kan købe dem færdiglavede, eller du kan lave dem selv. Køber du dem færdiglavede, anbefaler vi at du fjerner det plastiknet, der er omkring kuglerne. Det er til mere skade end gavn, og mange fugle har måttet lade livet efter at være blevet viklet ind i dette.

Din indsats bliver belønnet.

Hvis du gør en af disse ting for at hjælpe fuglene denne vinter, vil du helt sikkert blive belønnet årene efter.

Du vil i fremtiden få flere fugle i din have, men du vil også få færre irriterende insekter om sommeren, da dine nye fuglevenner vil gøre et stort indhug i bestanden af insekter.

Kommentarer (1)


  1. Hvordan får man flere sommerfugle i haven? – Lav et godt sommerfuglebed

    […] Folk, der elsker sommerfugle, elsker som regel også fugle i haven. […]

Efterlad din kommentar

Nyeste Dyresteder

Top